Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Винтидж кутия за подправки

Необходими материали

 

Дървена етажерка с 3 кутии

Акрилен грунд

Напукващ медиум

Винтидж ефект медиум

Акрилна боя Creamy

Салфетка за декупаж

 

Ще споделим с Вас интересна идея за декорация на етажерка за подправки. Ние сме влюбени във винтидж-стила, затова с истинско удоволствие ще споделим с Вас идея за атрактивна декорация с това атрактивно състаряване. Надяваме се да се забавлявате, докато пресътворявате този шедьовър според собствения си вкус, като го превърнете в кутия за любимите си подправки, за сол, пипер и щипка любов.

За този проект избрахме да използваме декупаж, еднофазно напукващо кракле, винтидж ефект медиум и акрилни бои от серията Creamy.

Както винаги, първата, основна фаза от работата ни е нанасянето на акрилен грунд.

След изсъхване на грунда, нанасяме първия слой боя, който ще оформи цвета на бъдещите пукнатини. Ще забележите,  че заради грунда боята се разнася съвсем гладко по повърхността, само с едно мазване на четката. За още по-равномерно нанасяне използвайте четка със синтетичен  косъм. Оставете боята да изсъхне напълно.

Сега е време да започнем състаряването на нашия проект. Следващата важна и много деликатна стъпка,  е нанасянето на напукващия медиум. Особеното при едностъпковите краклета е, че за да се оформят хубави пукнатини, трябва да бъдат нанесени в посока, различна от посоката на нанасяне на слоевете боя.  Желаната за декориране повърхност трябва да е максимално равномерно и обилно покрита с медиума. Старайте се да нанасяте продукта с леки, погалващи мазвания на четката.

Обърнете внимание на количеството, което полагате – обилно нанесения слой ще ви даде големи пукнатини, по-тънко нанесен слой ще придаде фини, хаотично ориентирани пукнатини. Изчакайте краклето да изсъхне на стайна температура, от само себе си. Не се подавайте на изкушението да изсушавате със сешоар или пистолет за горещ въздух – по този начин ще „изпечете” горния слой на продукта и ще запечатате влагата между отделните пластове, и няма да се оформят пукнатини. Оставете продукта да изсъхне на стайна температура, за 6 – 8 часа, в зависимост от плътността на нанесения слой. Нанесете цвета акрилна боя, който желаете да се напука – отново с къси движения на четката, в посока, обратна на нанасяне на медиума.

Сега ще обработим и отделните кутийки на етажерката за подправки. Тях ще състарим с винтидж ефект медиум.

 

Ще забележите, че медиумът е много течен, така че не е нужно да нанасяте голямо количество от него. Разнесете  от продукта навсякъде по кутията.

След като основата на етажерката е изсъхнала, направете декупаж с желаните мотиви салфетка.

 

Направете частичен декупаж – по този начин ще подчертаете красивия състарен ефект на напуканата боя.

След изсъхване на винтидж - ефект медиума е ред да обработим отделните кутийки на етажерката за подправки.

 Избрахме кремообразни акрилни боички, с които ще постигнем приятен омбре ефект. Нанасяме боята с дунапренен тампон, като започваме  от най-тъмня цвят. Постепенно, ще прелеем към по - светлата гама. Кремообразните акрилни боички съхнат много бързо, така че не след дълго кутията ще е готова за окончателна декорация. По същия начи н обработете и капачетата.

Заради гъстата си текстура боите ще изсъхнат сравнително бързо.

Основно предимство на винтидж ефект медиума е, че за разлика от краклето, което напуква хаотично, при винтидж медиума, образно казано, вие контролирате шарката на дистреса, който желаете да получите. Всъщност, характеристиката на този продукт е, че положен върху дадена повърхност, той  я защитава така, че след това боята, нанесена отгоре, може да се изшкурва. Обработката с шкурка става много лесно , а повърхността отдолу остава защитена. Ще забележите, че акрилната боя, нанесена върху винтидж-медиум, е много п-лесна за изшкурване.  Препоръчително е да работите с финозърнеста шкурка – между 180 и 200.

Оцветете ръбовете на етажерката за подправки с най-тъмния цвят от кремообразните акрилни бои. По желание, можете да залепите дървени фигурки или елементи  от бирен картон върху кутийките. И нашият винтидж шедьовър, с лек брит – привкус вече е готов!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари