Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Домашен сапун с цветен релеф

Домашен сапун с цветен релеф

 

В днешната ни блог среща отново ще се спрем на любима наша креативна техника  - а именно, изработването на сапуни с техниката Разтопи и излей, на която мнозина от вас също са почитатели. Ние пък, от своя страна, обичаме да експериментираме, и с истинско удоволствие споделяме идеи с вас. Днес ще покажем как бързо и лесно да направите релефно сапунче, с детайлно оцветен релеф и преливащи се нюанси. Ще използваме и смесим различни оцветители, прозрачна и бяла база за сапун, и форма за отливки с много детайли. 

Необходими материали:

Форма за отливки

База за сапун Melt and Pour - бяла

База за сапун Melt and Pour - прозрачна

Течен оцветител за сапун

Минерална слюда Art Mica

 

 

Прозрачните и белите бази за сапун за техниката Мelt and pour имат различен краен ефект след оцветяване в зависимост от вида на оцветителя . Като пример – ако добавите към прозрачна сапунена база течен пигмент, тя ще остане прозрачна, но ще бъде тонирана в съотватния цвят, а наситеността на цвета зависи от количеството пигмент, което сте добавили.  Ако добавите прахообразен оцветител – в случая мика пудра – фините частици така се утаяват в течността, че след втвърдяване детайла придобива наситен, но плътен цвят. При бялата база ефекта е обратен - ако добавите течен оцветител, ще получите детайл с блед цвят. Ако добавите мика пудра, ще получите съвсем блед нюанс на цвета. 

След тези уточнения, е време да запретнем ръкави и да покажем как да отлеете сапунено блокче с  цветен релеф и преливащи се нюанси. 

Избрахме формичка за отливка с доста фини детайли, които ще запълним прецизно с различни цветове така, че релефа на бъдещото сапунче да бъде оцветен отделно от останалата част – тук  ще намерите разнообразие от силиконови молдове и формички за отливки, с които можете да експериментирате. 

Разтопете малка доза  количество бяла база за сапун и добавете течен оцветител. Ако искате да постигнете наистина пастелен и блед нюанс, е нужно съвсем малко количество пигмент.  Внимателно излейте така оцветената база в детайлите на формичката, които искате да бъдат оцветени в съответния цвят – желателно е да използвате пипета или спринцовка, за да избегнете разливане извън детайла. Изчакайте да изстине добре. Бъдете търпеливи и изчаквайте всеки отделен слой от излятата база да се втвърди добре, преди да пристъпите към следващата стъпка – ако се изкушите да излеете следващия слой, докато предния не се е втвърдил, рискувате цветовете да се разлеят и смесят хаотично. 

 

 

За да оформите и оцветите следващия детайл, към прозрачна база добавете мика пудра в избрания цвят. Отново прецизно нанесете в свободните кухини на формичката, и оставете детайла да се втвърди. Вече оформихме и оцветихме горната част на релефния сапун.

Сега ще продължим да запълваме постепенно с различни цветове.

Наклонете леко формичката и отново излейте малка доза разтопена база, но без да запълвате докрай. Оставете формичката под наклон и изчакайте да се втвърди.

 

 

След като дозата е изстинала, сменете позицията на молда и излейте следващия цвят, отново без да запълвате докрай. 

Редувайте по този начин различни позиции  и цветове, като след всеки цвят изчаквате предния слой да се втвърди. Продължете, докато не запълните целия молд.  

Крайният резултат са красиво оцветени сапунени блокчета, подходящи както за подарък, така и за домашните Ви спа процедури. 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари