Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Акварелни пастели в действие

Акварелни пастели в действие

 

Винаги сме били почитатели на акварелните техники  –  както неведнъж сме казвали, това е най-нежната, деликатна и красива техника, която, всъщност, ни учи да рисуваме. Но, също така, винаги сме подчертавали, че за създаването на един шедьовър, са нужни щипка идея и подходящите инструменти и материали. Днес ще спрем вниманието ви върху друг интересен продукт, с който можете да експериментирате и да се забавлявате в усвояването на други нюанси в изобразителното изкуство – а именно, акварелен пастел. При добре познатата ни техника цветът се разрежда с вода така, че става прозрачен върху бяла хартия. С акварелните пастели пигмента се  нанася сух, а интензитета и преливането на цветовете се контролира с  четка и вода. Днес ще ви покажем няколко интересни трика. 

Най-напред изберете подходящата хартия. Хубаво е да избирате хартия за акварел – тя е плътна, пореста и добре поема вода, без да се деформира или да губи цвета си. Ако рисувате върху лист, който не е от блокче със залепени ръбове, закрепете листа върху работната маса с хартиено  тиксо – така ще попречите на евентуалното деформиране на хартията при намокрянето й.

 

 

Нарисувайте дизайн с молив – препоръчително е да изберете молив с твърдост НВ, тъй като дава фин контур без размазване.  Нанесете желаните цветове върху скицата. Потопете четката във вода, подсушете леко в хартиена салфетка. Нанесете върху оцветените пастели, докато пигментите се смесят. Ще постигнете плътен, непрозрачен, красиво нюансиран цвят. 

 

 

Виждате как границите между отделните цветове плавно преливат една в друга така, че можете да постигнете интересни нови нюанси.

 

 

Интересен трик е да нанесете върху картината детайли с  перманентен маркер или восъчен пастел – продукти, които не реагират с вода. Ние използвахме мек цветен молив. В така оформените граници  нанесете желаните цветове – можете да направите съчетание от няколко различни цвята за всеки детайл.  Когато нанесете вода, ще забележите как нюансите се смесват в границите на детайла, но не излизат извън границите на очертания контур, а цветът е наситен и плътен. 

 

 

Хубавото на този похват е, че можете да експериментирате с различни възможности за още по-детайлно рисуване. Използвайте акварелните пастели, за да си направите палитра. 

 

 

Нанесете върху пластмасов джоб  желаните цветове. С мокра четка вземете цветове  - можете да смесите няколко цвята – и смело нанасяйте върху картината. 

 

 

Резултатът - пастелни и прозрачни цветове с деликатна преливка. Можете да комбинирате гореспоменатите трикове за постигане на още по – интересни резултати. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари