Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Паста за гравиране върху стъкло

Паста за гравиране върху стъкло

 

Главният герой на тази ни блог-среща е Пастата за гравиране на стъкло – атрактивен и интересен продукт, с който постигате красив,  изящен и трайно гравиран ефект върху прозрачна стъклена повърхност. В следващите редове ще се позабавляваме заедно, като се спрем на особеностите при работата с този интересен продукт, докато превръщаме обикновена прозрачна от течен шоколад в готин сувенир.

 

 

Най напред, нека обясним малко повече за този продукт. Пастата за гравиране на стъкло е кремообразен продукт на киселинна основа, с който се извършва химическа гравюра.  Нанесена върху стъклена повърхност, пастата започва да реагира със стъклото така, че отнема малка част от гланцовата повърхност и оставя след себе си трайна, гладка матова следа, която не се отмива. Ето още една идея за лесен начин, с който да украсите сватбени чаши, или да направите закачлив подарък на любим човек.

И така, да запретваме ръкави и да видим как можем да си украсим по готин начин прозаичните, прозрачни чаши от течен шоколад – ние ще работим с шаблон.

Най-напред, измийте много добре с препарат стъкления съд. Подсушете и обезмаслете с алкохол. Стъклената повърхност трябва да бъде почти стерилно чиста – не трябва да допускате прашинки или мазни петна, тъй като няма да постигнете равномерен ефект.  Желателно е да покриете повърхността, върху която няма да работите, с тиксо за да избегнете случайни зацапвания.

 

 

Ако използвате пастата с шаблонна техника, трябва да фиксирате шаблона много добре. Можете да използвате лепило за шаблони, но още по-добър ефект ще постигнете със самозалепящ се шаблон. Ако работите върху обла повърхност, е особено важно шаблона да е прилепнал наистина перфектно, за да сте сигурни, че ще постигнете прецизен и детайлно оформен контур на дизайна. 

 

 

Преди да започнете работа, задължително сложете ръкавици - в опаковката на пастата са включени такива. Не използвайте метален инструмент – нанасяйте продукта с пластмасова или дървена шпатула. Нанесете пастата през шаблона обилно и равномерно.

 

 

Пастата започва да реагира с повърхността веднага. Оставете да действа минимум половин час, но не по – малко от 15 минути. Продуктът извършва химическа реакция така, че на практика, отнема съвсем малка част от гланцовата повърхност на стъклото.

 

 

След като изчакате нужното време, изплакнете обилно съда под силно течаща струя вода, като не махате шаблона. Оставете водата да отмие колкото може по – голяма част от пастата, след това измийте съда без да използвате препарат или гъба.

 

 

И – готово – вече имате своята първа, ръчно гравирана чаша. Деликатния стъклен релеф е с матов, гладък слой, резултат от химическа реакция и не може да бъде премахнат. Върху гравираната повърхност можете да изградите допълнителна декорация – можете да рисувате с универсален контур или бои за стъкло.

 

 

До следващия проект, съхранявайте пастата в добре затворена опаковка на стайна температура – при по - хладна температура продуктът може да кристализира, но това няма да отнеме способността му да реагира. В такъв случай поставете затвореното бурканче в топла вода, изчакайте кристалите да се стопят и добре разбъркайте. При по - продължително съхранение, пастата може да се сгъсти, но не я разреждайте с вода, защото ще загуби свойството си да реагира. Вместо това разбъркайте добре. В случай на нужда – при случайно попадане върху кожата например– пастата може да бъде неутрализирана със сода за хляб.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари