Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
  • RON
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Junk-журнал – удоволствието да си направим лексикон

Junk-журнал – удоволствието да си направим лексикон

 

Със сигурност сте виждали красиви тефтери, чийто страници са пищно декорирани с всякакви парченца хартия, стикери, изкуствени цветя и дребни украшения. Някога наричахме тези атрактивни книжки „лексикони” или „споменници” и с удоволствие пишехме, рисувахме, лепяхме и си разменяхме картинки за тях. Днес  junk-журналите отново напомнят за себе си като атрактивно и приятно занимание за хора, които все още обичат да пишат на ръка.

 

С какво junk-журнала и по-различен от скрапбука? Скрапбук албумите са прецизно изработени,  устойчиви, лъскави и изящно декорирани, с идеята да издържат дълго като спомен или украса. Junk-журнала, напротив, често е книжка, изработена от всякакви остатъци и парченца хартия, вещ, предназначена да се използва – в junk-журналите се пише, рисува, записват се  идеи, рецепти, мемета, спомени – всичко интересно, което ви хрумне и желаете да запазите.

 

 

Скрапбук журналите често са декорирани със специални дизайнерски хартии и материали. Често в украсата на junk-журналите присъстват и материали, които на пръв поглед нямат нищо общо с изкуството – остатъци от хартиен спам, стари опаковъчни хартии, касови бележки и въобще всичко, което ви създава асоциация и искате да запазите. 

 

 

 

За почитателите на скрапбукинга тези арт-журнали са отлична възможност да изпробват новите си материали и инструменти – печати, маркери, бои, шаблони и мастила, или пък да експериментират с интересна нова техника. Независимо дали създавате изящен ръчно изработен органайзер, или просто артистичен тефтер, в който да си драскате и лепите картинки, junk-журналите са истински приятно занимание, чиято основна цел е да ни създава приятно настроение, когато отворим кориците.

 

Най-напред, какво е нужно за да създадете Junk - журнал?  Можете да използвате всякакъв тефтер или тетрадка, които да украсите. Нужни са ви и канцеларски материали – сухо и течно лепило, двойнолепяща лепенка, кламери и щипки. Основното предназначение на този вид албуми е да се забавлавяме, докато създаваме нещо красиво – а и защо не, с практично приложение.  Някои творци сътворяват журнали до степен изящно изкуство, като сами изработват  книгата – съшиват страниците заедно, а после монтират в красиви, отново ръчно изработени корици - тема, на която може би ще се спрем в някоя друга наша блог - среща. Има журнали, посветени на една тема или цвят. Други предпочитат стил, в който привидно хаотично използват материали и текстури – основното правило и удоволствие при този тип крафт дейност е, че няма правила. На пръв поглед арт журнала изглежда невъзможен за употреба – страниците често са така пълтно покрити с изрезки, украшения и изображения, че почти е невъзможно да се намери място за писане. Но пък точно този тип дневници са изключително креативни, защото има много забавни начини, по които да превърнете тази забавна дейност в прекрасен и наистина полезен органайзер.

 

Можете да създавате допълнително пространство за писане, като лепите парчета от страници от тефтер върху вашата вече декорирана хартия. Друго интересно решение са джобчетата между страниците – в тях може допълнително да се сложат бележки, изрезки, снимки или билета от любимия ви концерт – всичко, което желаете да запазите като спомен. Интересен вариант за осигуряване на повече място е стъпаловидното сгъване на страниците, които ще залепите вътре. Тагове, стикери – всичко, което можете да използвате е добре дошло като украса на вашия журнал. Какво практично приложение можем да намерим на пищно декорирания си тефтер? Артистично организиран седмичен график, списък за покупки, рецептата за любимото гурме-ястие – junk-журнала се създава, за да се използва активно. Можете да рисувате, драскате и дори – да напишете книга във вашия арт-журнал. Но основната цел е да се забавляваме, докато създаваме парченца красота в ежедневието си.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари