Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Пирография – изкуството на рисуване с огън

Пирография – изкуството на рисуване с огън

 

Днес ще си поговорим за пирографията – красивото изкуство за рисуване върху дърво с огън. Магията се случва с помощта на специален инструмент, наричан пирограф, който прогаря дизайна върху повърхността на дървото при много висока температура.  Техниката е подходяща за декориране на красиви, персонализирани предмети от естествена дървесина. Пирографията е красиво и креативно хоби, подходящо както за професионалисти, така и за начинаещи артисти над 12 години, така че можете да започнете веднага. 

 

 

Самият инструмент представлява горелка с връх, който се нагорещява до 450 градуса. Често се предлагат и допълнителни приставки с различен дизайн, които са особено подходящи за нанасяне на финални щрихи. С пирограф основно се рисува върху дърво, но може да се рисува върху корк и кожа. Възможностите за създаване на красиви, перносализирани подаръци с тази трайна техника са на практика безкрайни, особено, след като имате възможността да съчетавате няколко различни материала. Можете да направите красива точилка, дъска за рязане, подложки за чаши, рамка за снимки – всичко това с персонализирано послание и красива, прогорена в дървото рисунка. 

 

 

 

Да се спрем на някои особености при работата с пирограф. Най-вече, да обърнем внимание върху повърхността, която се използва – предимно дърво.  Независимо от  типа дървесина – твърда или иглолистна, важното е да е необработена и максимално гладка. Ако все пак има някакъв дефект върху повърхността, е нужна допълнително полиране с шкурка за постигане на максимална гладкост.  За по-неопитните художници с пирограф е добре да започнат с по-меки дървесини – иглолистни, бреза, липа. Не натискайте върха твърде много в дървото. Веднъж придобиете ли усет към инструмента, можете спокойно да минете на твърде дървесини - като дъб, например.

 

 

 

Осигурете си работно място с термоустойчива повърхност и добра светлина. Преди да започнете работа върху предмета, е добре да тествате инструмента  върху парче скрап. Важна особеност е как да прехвърлите дизайна върху дървото.

 

 

Хората, опитни в рисуването, могат да  скицират собствен дизайн направо върху повърхността. Използвайте мек молив, като първо начертаете основните линии, а след това добавите сенки и текстури. Всяка останала следа от молив лесно може да бъде изтрита с гума, след като сте свършили с прогарянето на дървото.  Можете да прехвърлите дизайна и с трансферна техника и разтвор за трансфер на изображение. В този случай, отпечатайте желания мотив на лазерен принтер – не забравяйте преди това да обърнете огледално – навлажнете хартията с разтвора и втрийте в повърхността с плосък и твърд инструмент.  Още-по лесен вариант е да отпечатате избрания дизайн – просто изберете подходящ печат и мастило на водна основа и отпечатайте върху дървото.

 

 

Разбира се, не пренебрегвайте инструкциите за безопасност.  Работете върху огнеупорна повърхност и при добра светлина. Винаги поставяйте пирографа върху специалната поставка  и се уверете, че стои стабилно. Сменяйте накрайниците, като използвате щипка и при изключен уред. Прибирайте само, когато инструмента е напълно охладен.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари