Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Как да направим свещи в домашни условия?

Как да направим свещи в домашни условия?

Как да си направим свещи у дома?

Обичаме да сме в час с последните тенденции в крафт-изкуствата, а когато открием нова техника, с истинско удоволствие споделяме опит с Вас. Буквално подскочихме от възторг, когато в ръцете ни попаднаха дългоочакваните материали за изработване на свещи. Заедно с продължаващия ни флирт с ръчно изработените сапунчета, с истински ентусиазъм се впуснахме и в разгадаване на тайните на домашното свещолеене – сега вече може смело да кажем, че при нас чистотата и светлината вървят ръка за ръка. И, да си признаем, особено ни е хубаво, когато освен красив предмет, можем да сътворим вещ, която има чисто практично приложение в ежедневието – как Ви звучи идеята за изработен лично от Вас сет за домашно спа? В редовете по-долу ще разкрием част от магията и удоволствието на домашно изработените, напълно екологични свещи. 

правене на свещи в домашни условия

Соев восък за свещи

Една от най-популярните суровини за изработване на свещи е соевият восък. Соевите свещи имат двойно по-дълъг живот, при горене не отделят сажди или вредни вещества във въздуха. Допълнителни предимства са ниската температура на топене на соевия восък и отличното поемане на аромати и цветове.  Днес ще се спрем в подробности как да направите вашата първа соева свещ.

Материали за свещи

Нужните материали са:

  • контейнер
  • фитил
  • восък
  • аромат
  • оцветител за восък

Изберете подходящ съд, в който да излеете свещта. Желателно е да е от непорест материал – керамика, стъкло, метал или порцелан. Стъклените контейнери са особено добър избор – не само чисто естетически, но тъй като стъклото се нагорещява и изстива равномерно, това осигурява по-дълъг живот на свещта. 

Друга важна подробност е изборът на фитил. На пазара може да намерите разнообразие от текстилни и дървени фитили, но ние ще се спрем на памучния фитил с метална пластина.

Винаги се съобразявайте с препоръката на производителя за размера на свещта, за която е предназначен фитила. Правилно подбрания фитил ще осигури по-качествена употреба на вашата свещ. Друга малка, но важна подробност е монтирането на фитила към дъното на контейнера. Фиксирайте пластинката към дъното на съда с двойно залепящо тиксо. Това се прави, за да не изплува фитила, докато наливате восъка. Добре е да центрирате фитила и да го фиксирате с щипка към отвора на съда - така фитила ще остане на място. В противен случай, когато наливате горещия восък, може да се размести, или докато восъкът изстива, да хлътне около фитила и да образува дупка, което ще навреди на горенето на свещта.

Добре е съдът, в който ще изливате восъка, да бъде предварително загрят до около 50 градуса, или да е поне стайна температура – по този начин ще подобрите прилепването на восъка към стените на съда и ще избегнете образуването на кухини между вече втвърдения восък и стените на контейнера.

Разтапяне на восъка

За да измерите нужното количество восък за съответния контейнер, кухненската везна не би била излишна. Количеството восък, нужно за отливането на една свещ, е два пъти обема на контейнера. Соевият восък се разтапя най-добре на водна баня, на умерен огън до слаб огън. Препоръчителната температура на нагряване е 60 градуса. Ако нагреете прекалено много,  восъка може да загуби част от качествата си – да промени цвета си, или да промени поемането на оцветител и аромат. Не разбърквайте често, но и не допускайте восъка да кипне. По-висока температура на восъка – не повече от 90 градуса – се допуска, когато ще влагате цвят или аромат, но за това ще поговорим по-късно. 

Изливане на восъка

Не изливайте веднага горещия восък в контейнера – ако сте нагрели малко повече, изчакайте леко да се охлади. Ще разберете кога восъкът е готов за изливане в контейнера, когато започне да губи прозрачността си. Съдинката, в която сте топили, трябва да е с топлината на приятно гореща чаша чай или кафе. Излейте бавно в избрания контейнер. Всъщност, изработването на домашни соеви свещи може да е истинско дзен-занимание - това, което установихме, е че при работата с восък максимата „бързай бавно” е препоръчителна, за да постигнем максимално качествен ефект! 

 

 

Оцветители и аромати за свещи

Оцветете и ароматизирайте свещите спрямо собствения си вкус така, че напълно да постигнете персонализиран акцент за личното ви домашно спа. Използвайте специалните оцветители за свещи – те са разработени така, че да се разтворят добре, а при горене да не отделят вредни вещества. За да добавите цвят към вашата свещ восъкът трябва да е достатъчно нагорещен – както казахме по-горе, около 90 градуса. Махнете съда от котлона и добавете количеството пигмент – имайте предвид, че реалния цвят ще изпъкне, когато свещта е напълно втвърдена. Наситеността на нюанса зависи от количеството цвят, което ще добавите – не повече от 2-3%. Разбърквайте сместа бавно, докато цвета се разнесе напълно във все още течния восък.

Ароматизирайте

По същия начин работете и ако решите да добавите аромат. Пропорцията на ароматните композиции за восък и свещи е между 1.5 и 5%. Отново разбърквайте бавно и внимателно – така ще помогнете на ароматните молекули да се разтворят и капсулират във восъка. Можете да използвате и натурални етерични масла – тук не трябва да се изкушавате да прекалявате, тъй като можете да промените качеството на вашата свещ. В зависимост от големината на свещта, 1-2 капки от любимото етерично масло са напълно достатъчни, при малко по-висока температура на восъка. 

направи си свещ сам

Изливане на свеща

След като сте добавили нужния цвят и аромат, е време да отлеем восъка в контейнера. Отново ще обърнем внимание на температурата – восъкът не трябва да е по-топъл от 60 градуса. Ако е по-горещ – по време на изстиването си ще се свие в контейнера и ще се образуват пукнатини или празнини. Готовият за изливане восък ще загуби леко от прозрачността си. Наливайте бавно и равномерно. Втвърдяването зависи от обема на контейнера, но след 48 часа свещта е напълно готова  Не се изкушавайте да слагате в хладилника за по-бързо втвърдяване – единственото, което ще постигнете, са грозни пукнатини, които ще навредят на горенето на вашата свещ. Ако, все пак, забележите неравности върху повърхността на свещта, можете да използвате домакинска горелка. За разлика от пистолета за горещ въздух, горещата и насочена струя ще Ви помогне за кратко време да коригирате грешката – твърде широката и твърде плътна струя на пистолета за горещ въздух може да увреди по-голяма повърхност от свещта.

Оставете вашата свещ да изсъхне самостоятелно, на стайна температура без да я местите. Преди първата употреба, срежете фитила на около 1 см. от повърхността.

И… готово! Вече можете напълно да се насладите на Вашата първа, домашно изработена свещ.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари