Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Миксмедия пано с лек полъх от Азия

Миксмедия пано с лек полъх от Азия

 

Необходими материали

Дървена основа правоъгълник

Акрилна боя мат - винтидж кафяв

Оризова хартия за декупаж

Грунд за напукваща 3D паста

3D самонапукваща се паста - розово злато

 

Вдъхновени от новите дизайни оризови хартии на Stamperia, ще Ви покажем как лесно и бързо да изработите пано в семпъл и изискан азиатски стил. Ще използваме смесени техники, а в нашия проект ще комбинираме изключително атрактивни като употреба продукти на Pentart – металикови самонапукващи се пасти, както и еластични елементи.

 

 

Ще работим върху дървена, правоъгълна основа, върху която ще направим декупаж на избрания дизайн хартия. 

 

 

В този случай няма да използваме светла акрилна боя като основа, тъй като искаме да постигнем леко приглушен, изчистен ефект. Светлия дървесен цвят ще подчертае по изключително красив начин основния мотив. Нанасяме матово декупажно лепило и лак върху повърхността и прилепяме хартията отгоре.

 

 

Поставете парче найлон върху дизайнерската хартия и внимателно пригладете с пръсти – по този начин ще изгладим гънките и въздушните мехурчета. Нанасяме още един слой декупажно лепило и лак върху хартията, за да запечатаме добре върху повърхността.

 

 

Върху свободната част от дървената основа ще нанесем слой акрилна боя в червеникаво кафяво. По този начин ще оформим ефектен фон за пукнатините, които предстои да изградим малко по-късно.

 

 

Полираме  леко с шкурка вече изсъхналия слой. Така постигаме не само по-атрактивен, леко състарен фон, но и ще осигурим по-добро сцепление на продуктите, които ще нанесем отгоре. За да постигнем атрактивния, напукан, металиков фон около изображението, ще използваме самонапукващите се металикови пасти на Pentart.

 

 

Металиковите самонапукващи се пасти са двукомпонентна напукваща се система. Първата стъпка задължително е грундът за самонапукваща се паста. Този продукт е основата, върху която ще се напука втория компонент – същинската паста. За да постигнем красиви, ясно изразени пукнатини, е необходимо да нанесем грунда за самонапукваща се паста на обилен, максимално равномерен слой. Грундът е гъст като консистенция. Затова, за да си осигурите по-лесно и равномерно нанасяне, преди тази стъпка нанесете една ръка лак мат, или ако повърхността позволява, изшкурете, както направихме ние преди малко. 

 

 

Грундът изсъхва напълно за около два часа. След като слоя изсъхне до напълно прозрачно, е време да нанесем пастата.

 

 

Можете да разнесете пастата както с шпатула, така и с четка. Важно условие е да не повтаряте там, където вече сте нанесли слой.

 

 

Посоката на пукнатините се оформя в зависимост от движенията на четката, както и от количеството – ако нанесете по-тънък слой от пастата, ще получите повърхност с по-фини пукнатини, ако нанесете на по-обилен слой, ще имате по-ясно изразени и релефни пукнатини.

 

 

Ако желаете, можете да ускорите появяването на пукнатините, като изсушите леко пастата със сешоар.

 

 

Следващия елемент, който ще използваме в нашия проект, са еластичните елементи за декорация, или, както ги наричачме ние -  „ластично дърво“. Продуктът е изключително интересен за употреба – изграден е от термопластичен материал, и когато се нагрее, можете да смените формата му така, както пасва на проекта. След изстиване, запазва трайната си форма. Ние ще оформим декоративна рамка около основното ни изображение.

 

 

След нагряване със сешоар, оформяме окончателната форма на рамката, и залепяме към повърхността с помощта на топъл силикон. Препоръчително е продуктът да се лепи именно с горещ силикон, тъй като заради топлината, прилепва още по-плътно около желаната форма.  Като финален щрих, оцветяваме така получената рамка  с черна акрилна боя.

 

 

И, ето че можем да се похвалим с красиво пано в азиатски стил, което изработихме лесно и бързо.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари