Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
  • RON
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Стииймпънк кутия

Стииймпънк кутия

 

Необходими материали

 

Дървена кутия

 

 

Лазур за дърво

 

 

Хартия за декупаж​

 

 

Разтягаща паста

 

 

Шаблон за декорация

 

Бои за ефект ръжда

 

Бои за ефект патина 
 

Елементи от бирен картон  
 

 

 

Инструкции

 

В днешния урок ще Ви покажем как да изработите ефектна кутия в стиймпънк стил. Харесваме стила, който, най-общо, можем да окачествим като бъдещата носталгия по изгубените времена и леко надникване към не чак до там невъзможното  сайбърпънк бъдеще. Допада ни и универсалността на стила, която не излиза от актуалност -  лекият индъстри полъх е подходящ като акцент както за футуристично обзаведения Ви дом, а финия отглас от викториянските времена го прави подходящ за ценители с по-класически вкусове. 

Ще реализираме нашия проект с техниката микс-медия, и ще комбинираме по интересен начин атрактивни като ефект и употреба продукти.

Избрахме дървена кутия с ясно изразена дървесна жилка.

Ще подчертаем естествената шарка на кутията с лазур за дърво.

Както ще забележите, продуктът е изключително течен, така че не е необходимо да отделяте голямо количество. Ще попие бързо в дървото, подчертавайки по изключително красив начин естествената дървесна жилка на кутията.

В случая, сме използвали течната формула на лазурите за дърво, която, след изсъхване, придава леко матов ефект на обработената повърхност. Малко по - късно отново ще използваме лазура за дърво.  

Следващата ни стъпка е да направим частичен декупаж върху тонираната дървена повърхност.

Изберете подходящи мотиви оризова хартия за декупаж  - ние се спряхме на пеперуди, балони и зъбни колела, защото пасват идеално на стиймпънк визията, която искаме да постигнем.

Залепете с декупажно лепило и лак – изберете матовия вариант на лепилото, тъй като основата, която сме обработили с лазура за дърво също е матова. 

Изберете произволни места на детайлите от оризова хартия. Където е необходимо – срежете с макетно ножче между сглобките на кутията.

Ще забележите как светлите части от оризовата хартия потъват в тъмната повърхност. Това е част от търсения ефект. За да хомогенизираме с останалата повърхност, отново нанесете от лазура за дърво върху вече изсъхналия декупаж. 

Следващата ни стъпка е да направим релеф с шаблон.

Желателно е да използвате лепило за шаблони. По този начин шаблонът прилепва плътно към повърхността, което гарантира прецизно нанасяне на материала.  За релефа в нашата кутия решихме да използваме един доста атрактивен продукт на Пентарт – Разтягащата се паста. С нея  можем да постигнем атрактивни релефи върху всякакви повърхности – магията на тази паста се състои в това, че след като бъде изпечена с уред за горещ въздух, тя удвоява обема си.

Ще направим ефектен релеф на зъбни колела , компаси и часовници – много характерен детайл от стиймпънк дизайните.

Нанасяме пастата с шпатула, като внимателно заглаждаме през всички детайли на шаблона. Без да чакаме продуктът да изсъхва, отстаняваме шаблона.

Тук е мястото да обърнем внимание на тайната на разтягащата се паста. По принцип, за да постигнете максимално гладък и равномерен релеф, е добре да оставите пастата да изсъхне, преди да започнете да я нягрявате. Избягвайте да нанасяте продукта на прекалено плътен слой, защото при нагряване може да се получат балончета и неравномерни петна. 

Но, тъй като нашия проект е в стиймпънк-стил, и искаме да постигнем ефект на състарена, ръждясала, патинирана повърхност, ние ще напарвим точно обратното – ще препечем пастата така, че да получим шупналия ефект на много ръждясал метал.

След нагряване, пастата ще „порасте“ като бяла, леко гумирана повърхност. Сега е моментът да придадем на нашите зъбни колела ръждивия, състарен ефект, който търсим. Ще използваме комплектът бои за ефект ръжда на Пентарт, с които, буквално, ще си нарисуваме ръжда.

Нанасяйте цветовете от по тъмния към по светлия цвят върху релефа, като  смесвате различните нюанси. След като боята изсъхне върху детайлът от разтягаща се паста, ще имаме ефект на купчина състарени от времето ръждиви зъбни колела. 

За да подсилим състаряващия ефект, можем да подчертаем леко с вакс паста в цвят мед. Ще доизградим релефа на кутияята, като използваме елементи от бирен картон, отново в стил стиймпънк. Тях ще нарисуваме с комплекта бои за постигане на ефект патина.

В комплекта са включени матови бои в синьо-зелената гама, плюс металикова боичка в цвят антична мед. Нанасяме първо металиковата боя, след което, без да чакаме да изсъхне, смесваме и преливаме отгоре останалите цветове от палитрата.

Залепяме готовите елементи върху кутията. Като финален щрих, подчертаваме на места с вакс паста. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари