Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Как да реставрираме дървена кутия в шаби шик стил

Как да реставрираме дървена кутия в шаби шик стил

Необходими материали:

Дървена кутия с метална закопчалка 

Грундираща паста - гесо

Напукваща боя

Лазур за дърво

Оризова хартия за декупаж

Антична паста

Вакс паста

 

Днес ще покажем как да реставрирахме стара, поочукана дървена кутия, като се постарахме да я превърнем в красива вещ, издържана в шаби – шик стил. За да постигнем кукленската наситеност и изящност, характерна за стила, избрахме декупаж в комбинация с напукващите се бои на Pentart. 

 

 

Както се вижда, кутията, с която ще работим, е в не до там добро състояние. Ние, обаче, ще я превърнем в истински шедьовър. Да запретваме ръкави и да действаме!

Както винаги, първата стъпка преди изграждането на каквато и да било техника, е грундирането. Този път, вместо акрилен грунд ще използваме гесо. Тази грундираща паста е с гъстотата на паста за зъби и има едно отлично предимство - можем да поправим дефекти в желаната за декориране повърхност. Тъй като нашата дървена кутия има дефекти по повърхността и наранявания в дървесината, гесото ще ни помогне да оберем и тушираме именно тези недостатъци. 

 

Нанасяме на плътен и равномерен слой, като внимателно заглаждаме с шпатула. Когато работим с дърво, неписано правило е винаги да нанасяме продуктите по посока на движение на жилката. Ще забележите, че пастата се разнася гладко и с лекота обира малките недостатъци в дървесината. Ето как изглежда грундирана с гесо кутия.

 

 

Оставете да изсъхне добре – този процес ще отнеме малко повече време в сравнение с обикновения акрилен грунд заради гъстотата на продукта. След изсъхване ще получите равномерно гладка повърхност.

Докато изчаквате гесото да изсъхне добре, обработете вътрешната част на кутията с лазур.

 

Много харесваме този продукт – лазурите не само тонират дървото така, че да личи естествената жилка, но и подхранват и защитават дървесината. Хубавото е, че можете да използвате лазура като база за по-нататъшна декорация, ако желаете –тема, на която ще се спрем в някои бъдещи проекти.

Следващата стъпка, с която ще продължим, е декорирането с двустъпковите самонапукващи се бои. Започваме със стъпка едно. 

 

Всъщност, първата стъпка от тази система е основата, върху която, образно казано, ще се напуква втория слой от боите. Пукнатините, които желаете да получите, зависят от дебелината на слоя, който сте нанесли – обилното количество стъпка едно гарантира дълбоки и обемни пукнатини, съответно, по-тънък слой ще донесе по-фини пукнатини. Оставете да изсъхне добре на стайна температура. 

 

След изсъхване на основата ще нанесем избрания цвят напукваща се боя. Пукнатините се формират по време на съхненето. Ще забележите, че боята започва да се пука почти веднага.

 

Окончателния вид и количество пукнатини ще се получат след окончателното изсъхване на боята.

 

За нашия проект избрахме декупажна хартия в нюансите на цвета на самонапукващата се боя. Направихме частичен декупаж върху кутията така, че избраните детайли да подчертаят фино напуканата повърхност. 

 

 

Подчертаваме пукнатините с антична паста – насаняме продукта с тампон, като веднага изтриваме с кърпа излишното количество.

 

Ще направим релеф с елементи от бирен картон.

 

За да придадем завършен вид на повърхността, ще оцветим релефните елементи отново с напукващите бои, като спазваме последователността на стъпките

 

 

Завършваме нашия проект, като подчертаваме ръбовете на кутията с подходящ цвят вакс-паста. 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари